Preskocit navigáciu

Znak


         V pozadí zeleného kruhového štítu znaku sú umiestnené tri blatnické meče striebornej farby, z ktorých stredný je posunutý nahor. Tri meče charakterizujú silu, z historického hľadiska symbolizujú a pripomínajú veľkomoravskú legendu o troch Svätoplukových prútoch.
        V popredí troch mečov je vyobrazený okrúhly obranný štít bojovníka z obdobia Veľkej Moravy zlatej farby s rámom a strednou ochrannou kopulkou, naviac rozdeleného na štyri časti, ktoré symbolizujú hlavné zložky ozbrojených síl Slovenskej republiky - Pozemné sily, Vzdušné sily, Sily pre špeciálne operácie a Vojenské zdravotníctvo.
        V dolnej časti medzikružia znaku, ohraničeného vonkajšou bordúrou a vnútornou linkou zlatej farby, sú umiestnené tri zlaté hviezdy, ktoré symbolizujú operačnú úroveň velenia a riadenia v rámci organizanej štruktúry Ozbrojených síl SR. V hornej časti je v kruhopise zlatými písmenami umiestnený otvorený názov útvaru - SPOLOČNÉ OPERAČNÉ VELITEĽSTVO.
        Znak bol SOV OS SR priznaný Nariadením ministra obrany Slovenskej republiky č. 21/2022 o priznaní znakov a zverejnený v prílohe č.9 Vestníka MO SR, čiastka 22, ročník 2022, zo 6. apríla 2022.

Znak SOV

Skočiť na menu


Share