Preskocit navigáciu

Civilno–vojenská spolupráca v praxi


Civilno–vojenská spolupráca v praxi

20. októbra 2023 vykonal príslušník SOV OS SR, kpt. Mgr. Ján BEZEK, prednášku pre žiakov Základnej školy J. Alexyho vo Zvolene. Prednáška bola základnou školou plánovaná ako teoretická časť kurzu ochrany života a zdravia, ktorý je povinnou súčasťou vyučovania na základných školách v Slovenskej republike.

Hlavnou témou prednášok boli možné ohrozenia vyplývajúce z polohy školy a jej okolia, v ktorom sa žiaci bežne pohybujú. V rámci prednášok boli preberané improvizované ochranné prostriedky, improvizované opatrenia a úkryty, ako aj prostriedky núdzovej výbave jednotlivca a skupiny. Vzhľadom na snahu o interaktivitu, dostali žiaci pred prednáškou priestor na teoretickú prípravu v každej z prezentovaných tém. K dispozícií boli aj ukážky núdzovej výbavy a prostriedkov k improvizovanej filtrácií vody.

Táto oblasť vzdelávania je zo strany škôl často zanedbávaná z dôvodu širokého obsahu iných tém, materiálneho poddimenzovania škôl a nedostatku kvalifikovaného personálu, dôsledkom čoho žiaci nemajú dostatočné vedomosti v oblasti vlastnej ochrany. Príležitosť rozšíriť im obzory prijal príslušník Odboru riadenia operácii SOV OS SR, ktorý danú problematiku študoval a v tejto téme aj obhájil magisterskú prácu. „Disponujem dostatočným množstvom teoretických vedomostí a praktických skúseností, preto som naozaj rád, že ich môžem aj takouto formou odovzdávať ďalej“ uviedol kpt. BEZEK.

Riaditeľka základnej školy, Mgr. Lucia Mesárošová, vyjadrila poďakovanie veliteľovi SOV OS SR za spoluprácu a vysoko ocenila odbornosť, profesionalitu a osobný prínos kpt. Bezeka pri realizácii aktivity.


Civilno-vojenská spolupráca v praxiCivilno-vojenská spolupráca v praxi

Autor: SOV , Foto: SOV - Dátum: 30.11.2023
Čítanosť: 1237
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share